Aglianico

Aglianico er en mørk drue, der oprindeligt stammer fra Grækenland men blev af græske immigranter bragt til Italien, hvor den nu gror. Efter druen begyndte at gro i Italien uddøde den i Grækenland, hvor den ikke dyrkes mere.
Sammen med den hvide drue Greco, som i dag kendes som Greco di Tufo, ansås Aglianico som værende den bedste drue i Det Gamle Rom, hvor den også var den vigtigste ingrediens i den meget fine vin Falernian.
Vine produceret af Aglianico har ofte fuld krop, højt syreindhold og ferm tannin, hvilket gør det til en vin med et godt lagringspotentiale. Vine på Aglianico har også godt af at ligge i 5-10 år, da de kan være markante umiddelbart efter produktion, men flere vinhuse implementerer moderne teknologi i produktionen, så vinen kan nydes før den har lagret.
Druen har nogle udviklede smage, hvilket gør, at den passer godt sammen med smagfuldt kød som for eksempel lam.
Aglianico kendes også under følgende navne: Aglianco di Puglia, Aglianica, Aglianichella, Aglianichello, Aglianico Amaro, Aglianico del Vulture, Aglianico di Castellaneta, Aglianico di Taurasi, Aglianico Femminile, Aglianico Mascolino, Aglianico Nero, Aglianico Tringarulo, Aglianico Zerpoluso, Aglianico Zerpuloso, Aglianicone, Aglianicuccia, Agliano, Agliatica, Agliatico, Agnanico, Agnanico di Castellaneta, Cascavoglia, Cerasole, Ellanico, Ellenico, Fiano Rosso, Fresella, Gagliano, Ghiandara, Ghianna, Ghiannara, Glianica, Gnanica, Gnanico, Granica, Olivella di S. Cosmo, Prie Blanc, Ruopolo, Spriema, Tringarulo, Uva Catellaneta, Uva dei Cani, Uva di Castellaneta, og Uva Nera.