Blauer Portugieser

Blauer Portugieser er Tysklands næstmest udbredte blå drue samt Østrigs tredjemest udbredte. Navnet indikerer at druen stammer fra Portugal. Det siges at østrigeren Johann von Fries efter sit besøg i Porto i 1772 tog druen med til sit hjem i Voslau i Østrig, og af den grund kaldte man den, indtil for nyligt, Kékoporto i Ungarn. Dog er der meget lidt bevis for, at dette rent faktisk er sandt, så det er og bliver en historie for nu. Fra Østrig spredtes druen så til Tyskland, hvor den blev meget populær i det tyske vin boom i 70’erne.

Druen er meget stærk i forhold til druesygdomme, og den gror meget nemt. Da den ofte dyrkes i et koldere klima, chaptaliserer man ofte druen, for at hæve alkoholindholdet.

Blauer Portugieser kendes også under andre navne: Autrichien, Badener, Blaue Feslauertraube, Feslauer, Kékoporto (som den indtil for nyligt blev kaldt i Ungarn), Modrý Portugal (dens tjekkiske navn), Portugizac Plavi (dens kroatiske navn), Modra Portugalka (som den hedder i Slovakiet), Oporto, Portugais Bleu (som den kendes under i Frankrig), Portugieser, Vöslauer, Portugizac Crni and Portugaljka