Fransk vin

Historie

Den franske vins historie starter for 2600 år siden under Roms storhedstid. Marseille, som er den ældste by i nutidens Frankrig, blev grundlagt af grækere ca. 600 f.kr. og blev i ca. 200 f.kr. overtaget af romerne, der gjorde Massalia, som det dengang hed, til et handelscentrum i det romerske emperie. Grækernes opfattelse af at dyrke vin var, at der måtte gælde de samme principper for vindyrkning, som der måtte for dyrkning af oliven- og figentræer. Derfor, stadig inden romersk overtagelse, dyrkede grækerne vin langs kysten i det varme middelhavsområde. Det var den græske geograf Strabo, der i 7 f.kr. opdagede, at der, i området omkring Marseille, kunne dyrkes de samme frugter som i Italien, hvor det var antaget tidligere, at der skulle dyrkes vindruer. I det første århundrede e.kr., mens Marseille var under romersk besiddelse, spredte vindyrkning sig til andre dele af landet, også til steder hvor der ikke kunne dyrkes oliven Grand Cru vn fra Bourgogneog figner. Efterspørgslen på vin var stor, og det var nemt at transportere det rundt i landet. I det sjette århundrede e.kr. udvidede man yderligere geografisk. Man tog områder i brug, der havde et koldere klima, og selv om der var en chancen for, at de kolde somre kunne gøre, at der ikke høstes druer af og til, dyrkede man de steder, da efterspørgslen steg. Efter Roms fald blev landet invaderet af germanske stammer, der delte landet op og grundlagde nye riger.
Efter Roms fald, var den kristne kirke meget omhyggelig med at datere og notere alt, man vidste om vinavl, og det regnes for at være grunden til, at man idag ved så meget om vinavl, og at man har udviklet vinproduktionen til hvad den er idag. Der er historier om, at på grund af invasionen af de germanske stammer, skulle videnskaben o vinavl reddes, men der hersker ingen tvivl om, at germanerne selv var vinelskere, og de gjorde intet for at ødelægge den franske vinproduktion.  Alligevel bør man ikke tvivle på Kirkens rolle i den franske vins historie. De indførte for eksempel rødvin i et af de vigtigste ritualer i messer, og trods de mange historier om, at Dom Perignon opfandt champagnen, var det en munk i 1531 der opfandt vin med brus, som vi idag kalder for Champagne.
Efter den franske revolution var der en stigning af produktion af lav-kvalitets vin, og daværende indenrigsminister Jean-Antoine Chaptal mente, at det skyldtes en mangel på viden blandt de mange franske vinavlere. I 1801 lavede han derfor en afhandling ved navn Traité théorique et pratique sur la culture de la vigne, der indeholdte retningslinjer om at tilføje sukker i vinen.
Fra midten af 1800-tallet var fransk vin truet. Omkring samme tid var interessen for botanik høj, og man indsamlede forskellige insektarter, hvilket medførte, at franske vinmarker i 1850 blev angrebet af meldug, der ikke bare ændrer druens farve, men vinmarker skrumper ind på grund af sygdommen. I 1854 høster man den klart mindste høst i 60 år. De franske vinmarker var simpelthen ikke stærke nok til så pludselige og ukendte sygdomme. Pierre-Marie-Alexis Millardet var botaniprofessor på universitetet i Bordeaux, og han opdagede, at rækkerne af vindruer tæt ved vejen ikke viste tegn på meldug. Disse var blevet sprayet for at forhindre forbipasserende i at spise vindruerne, da man kunne både se og smage miksturen. Han lavede derfor en udviklet mikstur, der kunne bekæmpe meldug.
Idag har Frankrig verdens andenstørste vinmarksareal lige efter Spanien og ligger desuden meget tæt med Italien om at være verdens største vinproducent. Man laver idag lige fra billige vine til dyre førsteklasses champagne og vin.

Franske vinregioner

Her er en gennemgang af de vigtigste vinregioner i Frankrig:
Alsace. Alsace ligger i det østlige Frankrig og grænser til Tyskland. Vinplantagerne ligger i en nordligt gående retning for foden af Vosges bjergene placeret i en højde af 175-420 meter, der giver en god balance mellem temperatur, sollys og dræningsmuligheder. Der produceres hovedsageligt hvidvin eller mousserende vin udover deres Pinot Noir drue, der er pære rød.

Bourgogne. I Bourgogne produceres der lige meget hvidvin og rødvin. De to vigtigste druer, man gror, i Bourgogne er Pinot Noir til produktion af rødvin og Chardonnay til hvidvin. Desuden kan man også finde druen Aligoté, der danner grundlag for lidt billigere vin. Lige syd for Chablis finder man Côte d’Or, hvor Bourgognes fineste og dyreste vin produceres, og det er også her alle Bourgognes Grand Cru vingårde ligger. Grand Cru vine er af yderst høj kvalitet, og vine derfra som for eksempel Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy, Henri Jayer, Emmanuel Rouget, Domaine Dugat-Py, Domaine Leflaive og Domaine Armand Rousseau er blandt verdens dyreste vine.

Champagne. Champagne er den koldeste af de største vinregioner i Frankrig. Denne region er mest kendt for dens produktion af Champagne. Regionen fik allerede i middealderen et godt ry om produktionen er dens champagne, som har varet ved indtil idag, og da regionen ligger meget tæt på Paris, har det været nemt at sætte vinen i produktion. Nogle lande forbyder, at man kalder champagne, der ikke er produceret i den franske region Champagne, for champagne for eksempel i USA.