Sådan skal du opbevare åbnet rødvin

Det sker ofte, at man sidder med en halv fuld flaske rødvin, på grund af man ikke har drukket den færdig. Når dette sker kan du gemme resten til en anden dag, men du bør vide nogle ting om at gemme åbnet rødvin. Når du åbner en flaske rødvin, oprettes der kontakt mellem ilt og rødvinen, der starter en proces, der er årsagen til, at vinens smag bliver svagere, og nye ubehagelige smage udvikles. Der er ikke nogen tidsmæssig grænse for, hvornår rødvin ikke kan drikkes, da det er de nye smage rødvinen udvikler, der gør den udrikkelig, og hvis du vil være på den sikre side, bør du ikke gemme en åbnet rødvinsflaske mere end 3 dage. Du kan drikke rødvin, du har haft åben længere end 3 dage, men fornøjelsen fra smagen vil være forsvundet.

Ligesom alle mad- og drikkevarer bliver rødvin gammelt, og ligesom alle mad- og drikkevarer opbevares en åbnet rødvinsflaske bedst i køleskabet. Lavere temperaturer langsommeliggører kemiske reaktioner, og derfor iltningen af vinen også ske langsommere. Når du vil gemme åbnet rødvin, er det vigtigst, at du opbevarer den i køleskabet. Da du vil undgå at drikke kold rødvin, kan du tage den ud af køleskabet en time før, den serveres, så den kan opnå den bedste serveringstemperatur. Husk at sætte proppen tilbage i flasken, for at lukke for ilttilførsel. Du kan også købe en specialdesignet prop, der er lavet til at lukke for al ilttilførsel, og som du kan bruge hver gang du sidder med en halvfuld flaske.

Hvis du har lidt tilbage i flasken kan du hælde det over i en mindre flaske. På den måde er der mindre ilt i flasken, og vinen kan holde sig længere. Der er teorier om, at dette ikke virker, da vinen kommer i kontakt med ilt, når den hældes over i den mindre beholder, men ingen af delene er bevist bedre eller værre.

Gammel rødvin, der er god på grund af smagen, vil miste meget, hvis den opbevares, efter den er åbnet. Den gode smag vil hurtig forsvinde. Det anbefales derfor kun at gemme nyere rødvin, efter den er åbnet.