Sådan skal du opbevare uåbnet rødvin

Hvordan du opbevarer rødvin er afgørende for, om rødvinen er god eller dårlig når den åbnes. Det er få, der har en vinkælder, og hvis du ikke er en af dem, bør du læse med her. Dette er en guide til, hvordan du skal opbevare din rødvin, inden den åbnes, så den holder sig bedst muligt.

Først og fremmest er der lyset. Stærkt lys gør rødvin mørkere og hvidvin lysere. Den bedste måde, at opbevare din vin på er i et mørkt rum. Desuden giver UV stråler rødvin en dårlig lugt. Mørke flasker beskytter vinen bedre, og nogle flasker har indbygget bekyttelse mod UV stråling. Hvis du ikke har mulighed for at opbevare vinen i et mørkt miljø, kan du pakke den ind i et stykke stof, så den ikke rammes af lyset.

Det næste er temperaturen. Den bedste temperatur for rødvin er 12 graders celcius. Det kan være svært at ramme den præcise temperatur, og plus minus et par grader gør ikke det store. Du skal undgå store temperaturforskelle, og det er en grund til, at du ikke skal opbevare rødvin i køkkenet. Når du laver mad osv., bliver der varmt i køkkenet. Husk også at vinen vil optage lugt og smag, hvis du opbevarer den sammen med noget, der har en stærk lugt. Et skab, du sjældent bruger, er et godt sted at opbevare rødvin.

Når du opvarer rødvin, skal du sørge for, de ligger ned. Hvis vinflasker står oprejst over længere tid, kan proppen tørre ud, og der vil komme luft ind til vinen. Samtidigt bør flaskerne ligge et sted, hvor du ikke behøver rykke rundt på dem. Fx er det en dårlig ide at lægge flere flasker oven på hinanden, da du så skal fjerne de øverste, hvis du vil nå frem til nogle af de nederste.

Når du opbevarer rødvin, skal du huske fugtigheden. Det bedste fugtighedsniveau du kan ramme er 70%. Hvis det bliver for tørt kan proppen udtørre, og vinen vil så fordampe, og hvis det bliver for fugtigt, kan der dannes skimmelsvamp på flasken, og mærkatet kan falde af, der kan dannes skimmelsvamp i hele opbevaringsrummet eller ødelægge proppen. Der er andre problemer tilknyttet skimmelsvamp. Rødvin ånder – også når den er uåbnet, og har du et miljø til rødvinen med skimmelsvamp, vil det også sætte sig i vinen. Du bør overveje at købe et hygrometer, der kan checke luftfugtigheden, så du har en anelse om, hvor fugtigt det er.

Alle har mulighed for at opbevare rødvin i et ordentligt rum, uanset om det er i bunden af et skab eller under sofaen. Så længe du følger guiden her, vil din vin holde sin gode smag og du vil kunne nyde den når du vil.