Vinsmagning – En step by step gennemgang

Vinsmagning er ikke ligesom en kunstart, det er en kunstart. Det er spændende at dyrke vinsmagning, og det er en hyggeligt begivenhed. Når du smager vin, bør du få så meget ud af vinen, som du kan, så derfor handler vinsmagning ikke kun om vinens smag men også den farve, duft og konsistens. Hvis du følger alle steps her i guiden har du lavet en omfattende analyse af vinen, du smager, og det er det, du skal, ved vinsmagning.

For det første bør du checke vinens farve og klarhed.

1. Hæld vinen i et gennemsigtigt glas og hold det op mod en hvid baggrund, så du har lettere ved at vurdere den. Hvilken farve har vinen? Når du bedømmer en rødvin, skal du kigge bagom dens rødlige farve; Kig efter farver som rødbrun, mørkerød, lilla eller brun.

2. Kig efter vinens klarhed. Er den tynd i det eller mørk? Er vinen gennemsigtig eller slet ikke gennemsigtig? Er der stykker af evt. kork i vinen? Ryster du vinen en smule i glasset, kan du se, om der flyder mindre stykker rundt i rødvinen.

3. Lugten er uhyre vigtig, når du skal smage rødvin. Kør vinen rundt i glasset i 10 til 12 sekunder. Når du gør dette, vi vinens alkohol fordampe, og dens mere naturlige aromaer vil blive frigjort. Hurtigt derefter tager du et hurtigt sug gennem næsen over glasset for at få et førstehåndsindtryk fremfor et længervarende indtryk.

4. Så stikker du næsen ned i glasset og tager en dyb indånding – stadig gennem næsen – for at få et andethånds- og længerevarende indtryk. Hvad mærker du af dufte? Ryst evt glasset ligesom før for at frigøre noget af vinens naturlige aroma.

5. Endelig kan du smage på vinen. Tag et lille sip og lad det rulle rundt i munden. Du skal fokusere på tre smagsfaser: Den anribende, den udviklende og den afsluttende.

Den angribende: Her skal du vurdere den allerførste smagsoplevelse. Idet rødvinen rammer din gane, kan du vurdere førstehåndsindtrykket. Der er fire faktorer, der spiller ind i den angribende fase: Alkohol indhold, tannin indhold, syreindhold og rest sukker i vinen. Der er ingen grund til at forsøge at smage de fire enkeltvist. De vil derimod give et kombineret indtryk, du kan prøve at fange. Det er ikke nødvendigvist smage, du skal prøve at registrere, men snarere om dit første indtryk er blød eller hård, sprød eller kremet, sød eller tør.

Dernæst er der udviklings fasen. Det er her du skal prøve at fange vinens smag. Her skal du smage efter indtryk som peber, kanel eller måske endda en træ-agtig smag som for eksempel eg, cedertræ eller du kan også støde på en røglig smag fra rødvinen. Desuden er det ikke utænkeligt at du vil mærke bær, blommer eller figner.

I den afsluttende fase skal du lægge mærke til rødvinens eftersmag. Først og fremmest hvor længe den varer. Dernæst skal du lægge mærke til vinens konsistens; Er den tynd ligesom vand eller lidt tykkere som for eksempel mælk, eller er den mere lig med flødes konsistens? Var eftersmagen bitter? Hvad kunne du mærke i eftersmagen af smage? Ligesom i den angribende fase kan du lægge mærke til frugtlige smage, røg-agtige smagsindtryk osv.

7. Efter at være gået så meget i detaljer kan du danne dig et mere generelt overblik og rødvinen, du har smagt: Kunne du lide den? Var den sød, sur eller bitter? Hvordan var balancen i vinen? Vil den passe bedst til ost, brød eller et større måltid? Ville du købe den igen? I så fald noter dig vinens navn, producent og årgang til næste gang.

Når du er til vinsmagning er der nogle retningslinjer du bør følge, for at holde en god stemning. Du skal gøre hvad du kan for ikke at ødelægge de andre deltageres indtryk af vinen. For det første skal du vente til, at alle har gjort deres for at analysere vinen, før du begynder at tale om den. Lad de andre deltagere få deres egne indtryk, før du fortæller dem dine. Dernæst bør du undgå parfume og aftershave, der efterlader en tungthængende duft i rummet. En stor del af vinsmagning går ud på at registrere vinens lugt, og parfume gør det svært. Rygning og vinsmagning hænger derfor ikke ret godt sammen. At suge luft ind i munden styrker smagen, men gør man det med vin i munden, kan det efterlade en næsten gurglende lyd. Dette er helt iorden til vinsmagning. At spytte er også helt okay til vinsmagningsbegivenheder. Efter at have smagt på vinen kan man enten spytte den i en lille kop eller i en spand.